[:nl]Tefaf 2017: Een zee van bloemen en Heilige Handel !

Bij binnenkomst op de antiekbeurs der antiekbeurzen – de TEFAF – vallen direct vier enorme bloemstukken op. Van die weelderige bloemenzeeën in enorme vazen; zó groot en mooi dat je je afvraagt: kan dit wel echt zijn ? Ja dat kan; ze zijn ECHT echt. Even verderop een bloemenzee die tegelijk een kunstwerk is. Een enorme zwevende ovale bloemenkrans die bestaat uit allemaal kleine glazen buisjes met ieder één bloem erin; schitterend !

TEFAF Peter Dullaert heiligehandel.com

 

 

 

 

 

 

TEFAF 2017 Maria buste

Het is allemaal slechts een voorbode van het duizelingwekkende aantal kunstwerken en antiquiteiten dat de beurs te bieden heeft. Ze worden door maar liefst 275 exposanten getoond. Onder die 275 topantiquairs en galeriehouders een opvallend groot aantal buitenlandse standhouders; Belgen, Fransen, Duitsers, Italianen, Spanjaarden, Amerikanen enz.

En wat nog meer opvalt is dat die buitenlandse standhouders zoveel prachtige religieuze kunst hebben meegenomen. Hoe ouder kunst en antiek is; hoTEFAF 2017 Maria bustee groter de kans dat het om religieuze kunst gaat. En omdat het om heel veel middeleeuwse voorwerpen gaat; is er ongewoon veel christelijke religieuze kunst. Zo toont de Duitse firma Senger uit Bamberg een prachtcollectie gotische en barokke beeldhouwkunst waarbij een bijzonder elegant houten beeld van Sint Catharina opvalt. De Belgische firma de Backker specialiseert zich in byzantijnse,romaanse en vroeggotische beeldhouwkunst. Maar het meest indrukwekkend is de stand van de fa. Caylus uit Madrid die ” The face of Devotion” heet. Dat gezicht wordt onder andere getoond door een prachtige houten portretbuste van Moeder Maria die met levensechte ogen en bergkristallen tranen weent om haar gekruisigde zoon. Wat een prachtig beeld!

In Nederland is religieuze kunst sinds de beeldenstorm al een kopje kleiner gemaakt maar ook de kerkverlating van de laatste decennia gaf nog een flinke knauw. Op de Tefaf is de blik op de goddelijke werkelijkheid heel wat ruimer. Ik denk dat het overdadige aanbod van religieuze kunst in de katholieke landen van Zuid Europa – en de belangstelling voor dit soort kunst verder weg in de Verenigde Staten, Rusland en misschien zelfs China mede debet is aan het prachtige aanbod in deze.

TEFAF 2017 Maria

En niet alleen wat de religieuze kunst betreft maar in alles; in beelden, schilderijen, lampenkronen en meubelen wordt het grootformaat niet geschuwd. Op de TEFAF mag je het ruim zien ! Heerlijk !

Peter Dullaert, register taxateur

www.heiligehandel.com[:]