Sold Out

Zilveren filigrain kistje op bolpootjes

Categorie:

Beschrijving

Een zilveren filigrain kistje van verbazingwekkende kwaliteit. Het kistje is gemaakt van zilverdraad in zeer uitgebreide en symmetrische patronen. Dit soort stukken zijn gemaakt in Europa en in de koloniën in Indië.

In Europa was het niet ongebruikelijk dat leerlingen van een zilversmid na een lange studietijd zo’n stuk maakten om hun vaardigheden te bewijzen en om als meesterzilversmid toegelaten te worden tot het gilde. In Nederland werd dit type kis, ook wel knottekistje genoemd, als huwelijksgeschenk gegeven aan een pas getrouwd stel.

De kist is gekeurd met een Nederlands keurmerk ‘V’ voor geïmporteerde stukken. Het werd van 1 januari 1906 tot 1 september 1953 afgeslagen op buitenlands zilver wat in Nederland ter keuring kwam.

De Russische tsaren bezatten een grote collectie van dit soort filigrain dozen.

De techniek van filigrain zilver wordt in veel delen van de wereld gevonden. Het ontwikkelde zich in de oudheid en ging door tot in de middeleeuwen en de Renaissance. De VOC bracht veel kunstvoorwerpen die met deze techniek waren gemaakt in het Verre Oosten terug voor koninklijke verzamelaars in het Westen. (Zilveren wonderen uit het Oosten, Filigraan van de tsaren)

Zilver filigrain doosje op bolpootjes

Rond 1800, Europa of Azië.

Afmetingen: ca. 10,5 x 8 x 6,5 cm.